joi, 19 mai 2011

31 mai : Ziua cand poti scapa de tigari

Ziua Mondiala fara Tutun, marcata in fiecare an la data de 31 mai , ofera  cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor iinternationale privind lupta impotriva bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos.


Fumul de tigara contine aproximativ 4.000 de substante chimice cunoscute, din care peste 50 sunt sunt cancerigene pentru oameni. In spatiile inchise unde se fumeaza , fumatorii si nefumatorii respira fumul si sunt expusi efectelor sale nocive.
Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, 200 000 de angajati mor in fiecare an din cauza efectelor fumatuluipasiv la locul lor de munca.

Fumatul, care  provoaca in prezent moartea unui adult din zece, este a doua cauza de deces la nivel mondial.

OMS estimeaza ca aproximativ 700 de milioane de copii- aproape jumatate dintre copii planetei- respira aer poluat de fumul de tutun.
Articolul 8 din Conventia -cadru a OMS pentru lupta antitabac prevede ca expunerea la fumul de tigara provoaca boli, invaliditate si deces. De aceea  se solicita tuturor tarilor sa adopte si sa puna in aplicare o legislatie care prevede protectia impotriva fumatului pasiv. Multe tari din intreaga lume au adoptat deja  legi pentru a proteja oamenii impotriva expunerii la fumul de tigara in locurile publice.
        Sustine si tu dreptul la spatiile publice inchise 100% fara fum de tigara!

Efectele renuntarii la fumat!

  • primele 20 de minute: se normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea;
  • dupa 12 ore: scade la jumatate nivelul monoxidului de carbon din sange;
  • 2 saptamani- 3 luni: se imbunatateste circulatia sangvina;
  • 1-9 luni: plamanii functioneaza mai bine, tusea si problemele respiratorii dispar treptat;
  • dupa 1 an: riscul de boala coronariana este redus la jumatate fata de o persoana care continua sa fumeze;
  • dupa 5 ani: riscul de accident vascular cerebral incepe sa scada brusc si revine la nivelul nefumatorilor la 15 ani dupa renuntare;
  • dupa 10 ani: riscul de cancer pulmonar este de 30-50% din al celor ce continua sa fumeze;
  • dupa 15 ani: riscul bolii cardiace ischemice este similar cu al nefumatorilor. 

1 comentarii:

Trimiteți un comentariu