vineri, 6 ianuarie 2012

Factorii sociali si familiali in dezvoltarea copilului

Copii preiau predispozitiile si exemplul parintilor. Parintii sunt intr-o mare masura raspunzatori pentru modelarea caracterelor copiilor lor. Ei ar trebui sa urmareasca armonia si echilibrul. De regula, copii mostenesc inclinatiile si predispozitiile parintilorsi imita exemplul acestora, iar, ca urmare, pacatele parintilor sunt repetate in viata copiilor, din generatie in generatie.

Importanta primilor trei ani din viata. Primii trei ani ai copilariei constituie timpul in care incoltesc lastarii deprinderilor constiente.Mamele ar trebui sa inteleaga importanta acestei perioade, deoarece in ea se pun temeliile caracterului si sa acorde o atentie educatiei corecte a copiilor in perioada primilor trei ani ai vietii lor. Nu ar trebui sa le permita copiilor sa-si impuna propriile dorinte si preferinte.

Influenta cuvintelor si a atitudinii mamei asupra starii mintale a copilului. Mama nu are voie sa raneasca inima sensibila a copilului mic, prin tratarea cu indiferenta a solicitarilor lui marunte sau prin refuzul de a se preocupa de problemele lui minore.Ceea ce mamei ar putea sa i se para lisit de semnificatie poate fi foarte important pentru cei mici. Iar un simplu cuvant de indrumare sau de avertizare, spus la timpul potrivit, se va dovedi adesea de o mare valoare. O privire aprobatoare, un cuvant de incurajare si de apreciere din partea mamei, va fi, de cele mai multe ori, ca o raza de soare in inimile micute, pentru tot restul zilei.

Influenta atmosferei emotionale din familie. Niciun sugar, copil sau tanar nu ar trebui sa auda vreun cuvand necugetat din partea tatalui, a mamei sau a oricarui alt membru al familiei, deoarece acestea sunt foarte receptivi la toate impresiile inca din primii ani ai vietii si, in functie de cum ii trateaza parintii astazi, asa vor fi copii maine si mai tarziu. Primele lectii date copiilor sunt rareori uitate. Impresiile lasate asupra inimii in peima parte a vietii sunt urmate pe parcursul anilor de dupa aceea. Ele pot fi ingropate in adancurile constiintei, dar nu pot fi sterse decat foarte rar.

Influenta defectelor parintilor. Unii oameni considera ca este ceva normal sa fie egoisti, pretentiosi, rautaciosi, aroganti si dictatoriali. N-au invatat niciodata lectia stapanirii de sine- nu se abtin de la manifestarea simtamintelor lor neplacute- si se exteriorizeaza fara sa tina cont de consecinte. Asemenea oameni vor suporta rezultatul comportamentului lor, fiind martori la nefericirea  si suferinta celor din jur si la preluarea in caracterul
copiilor lor a propriilor trasaturi dezagreabile.

Lucrurile care aduc fericire in camin. Un ton placut in vorbire, amabilitatea si afectiunea sincera care isi regasesc expresia in fiecare fapta, alaturi de seriozitate, sarguinta, ordine si economie, fac pana si o coliba sa devina unul dintre cele mai fericite camine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu