joi, 10 mai 2012

Invata cand sa vorbesti

        " Persoana civilizata stie ca toate lucrurile se fac la timpul lor. Exista un moment cand poti sa vorbesti fara sa plictisesti pe nimeni. Exista un moment cand poti sa razi, fiind in asentimentul tuturor. Exista o vreme cand ai de primit, daca recompensa este meritata si justificata." 

        Comportarea civilizata este o activitate care iti ia 24 de ore pe zi , 7 zile pe saptamana, iar in majotitatea timpului trebuie sa-ti tii limba in frau. Faptele din trecut trebuiesc criticate si chiar daca e prea tarziu sa mai indreptam ceva, trebuie sa le tinem minte, ca nu cumva sa mai repetam aceleasi greseli si fara sa spunem nici o vorba , sa ne reamintim ca memoria nu are glas. 
         Cu siguranta stiti poveste cu  baietelul care tot striga : " lupul, vine lupul!" ,  a strigat de atatea ori dupa ajutor incat oamenii au refuzat sa-i mai raspunda. Cand lupul a venit de-adevaratelea, l-a facut mici farame.            O persoana civilizata nu comenteaza si nu lanseaza provocari doar de dragul de a se auzi vorbind. Daca vrei sa fii ascultat, nu vorbi prea mult, prea des si niciodata despre subiecte pe care nu le stapanesti. 
        Un hohot de ras e minunat, dar uneori poate fi nepotrivit si crud. Cand iti vine sa razi, felul in care o faci si momentul ales sunt esentiale. Ele exprima o intreaga gama de emotii si sentimente, de la amuzament la sarcasmul cel mai cumplit.
     Aidoma vorbitului, este important cand, cum si de ce o faci. Daca razi de un trecator nefericit care a alunecat intr-o balta de noroi, e o cruzime, dar sa razi de gluma spusa de un prieten este unul dintre cele mai placute gesturi.
     Cei care isi cauta o slujba sunt indemnati sa abordeze un aer optimist pe tot parcursul interviurilor, dar rareori li se atrage atentia ca prea mult zambet te face sa arati cam slab de minte si incompetent. Este recomandat sa mentinem un echilibru : vorbeste la obiect fara sa faci divagatii, zambeste daca auzi ceva amuzant, pune intrebari inteligente si nu-i critica pe altii.








Sursa: Confucius - sfaturi intelepte pentru dobandirea succesului si arta bunei convietuiri in societate

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu