duminică, 10 iunie 2012

Data limita a valabilitatii dragostei

" Un tantar dureaza o zi, un trandafir trei zile.O pisica dureaza treisprezece ani, dragostea trei.
     Uite-asa. La inceput, este un an de pasiune, pe urma, un an de tandrete si, in cele din urma, un an de plictis.
- in primul an spui: " Daca ma parasesti, ma OMOR".
- in al doilea an spui: " Daca ma parasesti, o sa sufar, dar o sa-mi treaca".
- in al treilea an spui: " Daca ma parasesti, desfac o sticla de sampanie".
     Nimeni nu te avertizeaza ca dragostea dureaza trei ani. Complotul dragostei se bazeaza pe un secret bine pastrat. Esti lasat sa crezi ca dragostea este o chestie pe viata, cand, de fapt - din punct de vedere chimic - dispare dupa trei ani. Am citit intr-o revista ca dragostea este o emisie, de scurta durata, de dopamina, monodrenalina, prolactina, luliberina si ocitocina. O mica molecula, feniletilamina ( FEA), declanseaza senzatii de veselie, de exaltare, de euforie. 
    Cand te indragostesti la prima vedere inseamna ca neuronii din sistemul limbic iti sunt saturati de FEA. Tandretea nu inseamna altceva decat endorfine . Societatea te inseala: iti vinde marea dragoste , cand, de fapt, s-a demonstrat stiintific ca acesti hormoni inceteaza sa mai actioneze dupa trei ani.
    De altfel, statisticile o arata clar: o pasiune dureaza in medie 317,5 zile, iar , la Paris, doua cupluri casatorite din trei divorteaza in cei trei ani ce urmeaza casatoriei. In anuarele demografice ale Natiunilor Unite, specialistii din domeniul  recensamintelor ii chestioneaza, cu privire la divort, pe locuitorii din saiseci si doua de tari, inca din 1947. Majoritatea divorturilor au loc in cursul celui de-al patrulea an de casatorie ( ceea ce inseamna ca demersurile  au fost incepute la sfarsitul celui de-al treilea an).
    In Finlanda, Rusia, Egipt, Africa de Sud, sutele de milioane de barbati si de femei studiate de ONU cunosc cu totii un varf al curbei divorturilor exact dupa trei ani de viata in comun.
    Aceste statistici confirma existenta celor trei etape pe care le-au evidentiat atat de des Stendhal, Barthes si Barbara Cartland: Pasiune - Tandrete - Plictiseala, ciclu cu trei faze care dureaza, fiecare, un an .

    In primul an cumperi mobila.
    In al doilea an, muti mobila.
    In al treilea an, imparti mobila.

Daca te pui cu stiintele naturii si cu demografia, ti-ai asigurat infrangerea chiar din start. "

 - fragment din cartea " Dragostea dureaza trei ani" de Frederic Beigbeder -

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu