vineri, 19 august 2011

Ponturi pentru frumusete

De-a lungul istoriei artelor, modelele de frumusete feminine au fost diferite, conform modei perioadei. Femeile de orice origine au incercat in fel si chip sa-si mentina frumusetea, sau sa o obtina corctandu-si imperfectiunile corpului sau ale conturului fetei... Femeia rubensiana, plinuta, a fost inlocuita de modelul feminin atletic, cu diametre mai putin generoase, cu par bogat si dantura perfecta...
Modelele contemporane
Televiziunile, ziarele si revistele impun femei - modele frumoase. Publicitatea vinde tot mai des" produsul" femeie frumoasa... Cate retusuri si maiestrie fotografica, cat fard si cata chirurgie estetica ascund modelele pe care le admiram? Fie ca suntem profesori, medici, savanti sau casnice, ne dorim cateodata sa luam viata de la inceput, poate chiar si cu mai putin succes, dar cu frumusetea pe care o invidiem la altii.
Greseli frecvente
De multe ori, tinerele fete uita cat de frumoase sunt prin insasi tineretea si prospetimea lor si incearca sa semene cat mai mult cu vedetele preferate de pe scena... Fardurile sunt grosier aplicate, tunsorile adaptate sunt doar moderne, dar nu avantajeaza linia fetei iar hainele excedeaza in kitsch.
Uitam de multe ori ca haina trebuie sa ne avantajeze ( nu neaparat sa fie" la moda")  si sa fie adaptata momentului zilei in care este purtata.
Podoabele nu trebuie sa abunde, inecand personalitatea purtatoarei; nu zorzoanele din aur sau argint redau stralucirea care-i lipseste unei femei...
Frumusetea interioara
Si totusi... exista o frumusete mai putin " fardata", mai putin trecatoare, mai putin dependenta de varsta: frumusetea interioara. Aceasta lumineaza chipul, da gingasie femeii, o face atragatoare chiar daca natura nu a fost prea darnica... De multe ori o femeie frumoasa pe dinauntru, inteligenta si sclipitoare in conversatie este mult mai populara si cautata, inspirand incredere, egalitate si respect.
Miscare - frumusetea trupului poate fi obtinuta cu rabdare prin exercitii fizice sistematice, prin sport in aer curat si prin renuntarea la viciile daunatoare tenului ( fumat, consumul de alcool). Miscarea modeleaza corpul, ii da suplete. Tenul curat si ochii limpezi adauga farmec unei asemenea femei.
Excese? Nu !- excesele distrug frumusetea; o alimentatie nerationala, abuzul de dulciuri, grasimile animale si consumul de gluten ( din paine, aluaturi) provoaca celulita, deformand corpul femeii. Noptile pierdute, petrecerile repatate, lipsa miscarii  si a aerului curat determina aparitia prematura a ridurilor si cearcanelor; fumatul ingalbeneste pielea; alcoolul provoaca telangiectazii.
Cosmeticele
Din cele mai vechi timpuri reginele, curtezanele dar si femeile simple au folosit combinatii miraculoase din plante si grasimi de animale pentru a-si mentine frumusetea tenului si pentru a impiedica aparitia imbatranirii. In zilele noastre, producatorii de intrec in a prezenta creme tot mai performante.
Dantura perfecta
Un alt aspect important al frumusetii este dantura. O dantura ingrijita, periata zilnic si chiar mai des ( de cate ori este nevoie), vizitele periodice la dentist -  toate acestea pot aduce zambetul de " artista" pe fata oricarei femei, contribuind la frumusetea acesteia.
Batranetea nu este un pericol: este o etapa normala; este important insa sa imbatranim frumos, sa ne mentinem demnitatea si curatenia fizica si morala.
Frumosul ne apartine, trebuie doar sa stim sa-l punem in valoare. Suntem frumoase, dar numai cand si pentru ca asa ne simtim!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu