miercuri, 22 iunie 2011

Cum iubesc oamenii? partea 1

Oamenii iubesc in doua mari feluri: iubire- raspuns si iubire- daruire. Le vom analiza pe rand incepand cu cea mai raspandita pe acesta planeta,  iubirea- raspuns.

1. Iubirea- raspuns     

       Iubirea - raspuns este un amestec de iubire, asteptari si dorinte personale. Intr-un limbaj mai mistic, este o combinatie de Sine si Eu.
     Aceasta iubire incepe cu mine si ajunge la tine. Iata cum: Mie imi place foarte mult ciocolata. Tu imi cumperi ciocolata, iar eu, ca raspuns, te iubesc. Observa tiparul: eu am nevoie/imi dorec ceva, tu imi oferi acel ceva. Abia dupa ce nevoia sau dorinta mea a fost satisfacuta incep sa te iubesc. Eu te iubesc pentru ca faci ceva pentru mine. Daca nu faci, nu te iubesc.
     Prin urmare nu este o iubire libera, ci conditionata. Iubirea- raspuns contine, in subtext, urmatorul mesaj: " fa-ma sa ma simt bine, fericit!" are o dominanta receptiva ( mai intai primesc ceva de la tine).
    Eu am nevoie sa calatoresc in strainatate, sa vad si sa ma bucur de locuri frumoase. Dar tu nu calatoresti cu mine. Ei bine, pe tine nu te iubesc. Dap pe tine ( un altul), care ai o nevoie similara si care ma insotesti, pe tine te iubesc!
    Am nevoie cand ma intorc seara, de la slujba, sa gasesc mancarea gatita. Vreau ca tu sa-mi faci de mancare, tu imi faci de mancare ir eu te iubesc.  Daca nu stii sa gatesti , daca nu-ti place sau te-ai saturat sa-mi faci de mancare, avem probleme.Nu te mai iubesc.
    Am nevoie sa ma admiri, sa-mi spui ca sunt frumoasa, speciala, deosebita. Tu ma apreciezi si eu te iubesc. Cand imi arati imperfectiunile, defectele, viciile,  iubirea mea pentru tine dispare.
    Dupa ce am esuat ma astept sa ma incurajezi, sa-mi spui ca ai incredere in mine si ca data viitoare sigur voi reusi. Tu faci asta iar eu te iubesc.  Daca tu nu te pricepi sau  din motivele tale, alegi sa nu fii alaturi de mine, sunt frustrata si dezamagita. Astazi nu te mai iubesc!
   Sa mai dau 200 de exemple sau bat saua ca sa priceapa iapa?  In iubirea- raspuns sunt focalizat pe nevoile mele.Ele sunt pe primul loc. Ca recompensa ca le satisfaci,eu te iubesc.
Continuam cu partea a doua din iubire- raspuns  intoarsa pe partea cealalta, sau cum spun specialistii " in umbra", in postarea imediat urmatoare.


sursa: Adrian Nuta

1 comentarii:

Astept partea a 2-a, o sa-mi placa mai mult cu siguranta.Iubirea-raspuns e specifica oamenilor secolului nostru,un secol al individualismului.Insa, fara sa ne dam seama, iubirea de sine, egoismul, fac din noi niste oameni "goi pe dinauntru",frustrati,etc.
Inainte de a astepta ceva de la o persoana, daruieste fara sa astepti ceva in schimb .Vei fi dezamagit daca nu primesti, iar dak vei primi ce astepti,nu vei fi multumit pe deplin pentru ca ti se pare ceva normal sa primesti, a fost conditia pentru care tu ai facut ceva.
Daruieste pentru ca cel de langa tine sa se bucure, sa zambeasca, sa fie multumit;recompensa ta sa fie zambetul si bucuria celuilalt,abia atunci va fi vorba de iubire!

Trimiteți un comentariu