miercuri, 18 mai 2011

invataturi utile - ALIMENTATIA

Abuzul alimentar afecteaza performantele intelectuale . De multe ori , s-a crezut ca studentii au ajuns in stare de surmenaj din cauza studiului peste masura, in timp ce adevarata cauza este supraalimentarea. Daca legilor sanatatii li se acorda atentia cuvenita, pericolul suprasolicitarii intelectuale este foarte mic; in multe situatii, asa-zisa cadere psihica nu este altceva decat o supraaglomerare a stomacului ,care oboseste organismul si slabeste mintea.
Adesea, o mare varietate de alimente servite la o singura masa este suficienta pentru a deranja stomacul si pentru a provoca o stare de tulburare sufleteasca.
Dieta constituie un factor important Avertismentul ca tot ceea ce este introdus in stomac afecteaza nu numai trupul, ci in cele din urma si mintea, nu este niciodata prea des repetat. O alimentatie necumpatata si stimulatoare pentru apetit incarca sangele , irita sistemul nervos si, foarte adesea, desensibilizeaza perceptiile morale pana acolo, incat ratiunea si constiinta ajung sub stapanirea impulsurilor senzuale. Pentru cineva care este necumpatat in dieta , este dificil sau, mai degraba, aproape imposibil sa manifeste rabdare si stapanire de sine.
Organele digestive influenteaza starea de dispozitie. Organele digestive au un rol important in realizarea fericirii noastre . Oamenii care au un stomac lenes vor manifesta foarte adesea o dispozitie sufleteasca trista. Acestora li se pare ca totul le sta impotriva si sunt inclinati spre iritare si nemultumire. Daca dorim ca pacea sa existe in mijlocul nostru, ar trebui sa acordam o mai mare atentie nevoii de a avea un stomac linistit.
Orele neregulate de masa si ignorarea legilor sanatatii. Cel mai adesea, mintea nu oboseste si nici nu ajunge la epuizare din cauza efortului sustinut si al studiului, ci din cauza consumului de hrana necorespunzatoare si la ore nepotrivite si a ignorarii legilor sanatatii. Mancarea, bautura si imbracamintea au o inraurire directa asupra progresului spiritual.
Supraalimentarea paralizeaza emotiile. Necumpatarea in mancare, chiar si atunci cand consumam alimente de buna calitate, va avea o influenta nefasta asupra intregului organism si va paraliza cele mai sensibile si mai sfinte emotii. Cumpatarea stricta in mancare si bautura este esentiala pentru mentinerea unei activitati sanatoase si viguroase a tuturor functiilor organismului. Ingaduirea apetitului constituie cea mai mare cauza a deficientei fizice si mintale si pune bazele unei stari generale de slabiciune ce pare sa se vada pretutindeni in jur.
O alimentatie gresita conduce la o gandire gresita. Daca stomacul nu este ingrijit in mod corespunzator , nu se va ajunge la formarea unui caracter demn si moral. Creierul si nervii se afla in legatura cu stomacul. Suferinta produsa stomacului afecteaza creerul.
Hrana nesenatoasa amorteste constiinta. Sub influenta unei hrane nesanatoase, constiinta isi pierde sensibilitatea, mintea este intunecata, iar capacitatea de a discerne sugestiile primite este diminuata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu