luni, 23 septembrie 2013

Lunea- traditia populara a zilei de Luni

Tradiţii:

"Luni e ziua în care începe orice lucru de ispravă. ♦ Cum îţi merge lunea, îţi merge toată săptămâna, şi mai ales lunea cea dintâi, la începutul lunii. ♦ Tot lucrul ce se începe lunea merge bine, cu spor, uşor şi ţine mult, e trainic. ♦ Nu e bine să se dea bani din casă în această zi şi cu deosebire dimineaţa, căci toată săptămâna va trebui să tot dea; ci să caute numai a lua, căci atunci va primi de pretutindeni. ♦ Când mori, mergi mai întâi la Sf. Luni şi te întreabă de i-ai postit ziua. Dacă i-ai purtat cinstea, te ia sub scutul lui, de nu, te trimite la alţii. Pe ceea lume la Sf. Luni se duc, şi el le ia în seamă şi le rânduieşte unde au să şadă. Îngerul vine cu moartea la om să-i ia sufletul şi moartea taie pe om cu coasa; sufletul iese şi îngerul îl ia şi îl duce de-l dă în seama lui Sf. Luni."

Pentru bunul mers al vieţii şi al treburilor:
"Lunea trebuie început orice lucru de ispravă, pentru ca Dumnezeu să ajute a-l termina cu bine şi curând. ♦ Lunea cine o posteşte prelungeşte zilele omului şi orice dorinţă ai avea se împlineşte. ♦ Se crede că femeile care nu au copii şi postesc lunea capătă copii. ♦ Copilul născut lunea are noroc şi viaţă îndelungată. ♦ Semănatul să se înceapă lunea sau joia, în zori, ca orice lucru însemnat pe care îl face omul. ♦ Când ţi-a intra luni în casă un om cu noroc, îţi merge ca din apă, da când ţi-a intra unul fără noroc, sărăceşti şi flămânzeşti. ♦ De primeşti bani lunea, e semn bun."
Apărător de rele şi durere:
"Luni să nu dai nimic din casă, că dai toată săptămâna şi nu se ţine lucrul în casă. ♦ Lunea nu e bine să se spele rufe, căci unul de al casei se va umple de buboaie. Dacă faci lăutoare ori speli cămăşi lunea, ai să te îmbolnăveşti de râie şi de rapăn, ai să faci păduchi şi lindini, şi de purici nu te vei mântui. ♦ Să nu dai gunoiul afară, că se împrăştie găinile. ♦ Să nu numeri lunea paserile, că-ţi mor de boală, ori îţi pier. ♦ Lunea nu se ia ouăle din cuibar, căci părăsesc găinile ouatul în acel loc. ♦ E rău de plecat lunea la drum. ♦ Să nu-ţi tai unghiile lunea, marţea şi vinerea, că uiţi unde pui ceva, nu mai ţii minte. ♦ Nu se îngroapă morţii, căci, luând-o din capul săptămânii, e rău de moarte pentru cei rămaşi în viaţă."
Magie:
"În genere, pentru lecuit, babele descântă în zilele de post sau de sec (lunea, miercurea şi vinerea), ca să sece boala."
Despre vreme:
"Dacă începe lunea a ploua, plouă o săptămână; dacă începe joia, ţine două săptămâni."
sursa: Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, 2009
 

Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu